Zařiďte si spíž. Kde a jak jí zařídit?

Spižírna je zcela určitě srdcem domácího zásobování. Pro starší generace jistě nezbytnost, pro ty mladší prostor, se kterým si nedokáží pořádně poradit. Což je ovšem obrovská škoda. Pokud totiž dokážeme spižírnu správným způsobem používat, zjistíme, že umožňuje šetřit námahu, čas, ale ve výsledku i peníze.
Může mít řadu podob- samostatná místnost s policemi, vyhrazený pult se skříňkami a policemi v rohu kuchyně nebo prostě jen jedna větší, ale o to lépe organizovaná skříň. Brzy přijdete na to, že mít pořádek v potravinách a umět s nimi hospodařit, je vlastně hrozně fajn. I proto všem, kteří péči o domácnost považují za příjemný koníček a obdivuhodné řemeslo, přinášíme několik tipů, jak mít svoji spíž prvotřídní.

kuchyň

Zvolte vhodné místo
Pokud chcete, aby vám potraviny dlouho vydrželo, je vhodné zvolit místa spíše s nižšími teplotami. Ideální teplota je kolem 10°C, kterou je většinou v bytě problém udržet. V takovém případě volte alespoň místo bez přímého přístupu slunce a s možností dobrého odvětrávání.
Dejte si pozor, aby se skladovací skříňka nenacházela příliš blízko sporáku – kvůli teplotě, parám a pachům, které by mohly některé potraviny znehodnotit. Prostor dobře osvětlete, police či skříňky podložte papírem, který půjde vyměnit, pokud ho některá potravina znečistí.

zavařeniny

Důležitá je organizace
Spížka bude vždy limitovaná prostorem, který jí můžeme věnovat. A ne vždy lze dodržet ideální uspořádání, které počítá s policemi s hloubkou do 30 centimetrů po obvodu místnosti tak, aby veškeré potraviny byly jednoduše viditelné a na dosah ruky.
Pravděpodobněji si budeme muset poradit spíše s hlubokými skříňkami, kde bude jedna potravina zakrývat druhou. Ale ani to nemusí být problém, pokud dodržíme několik základních pravidel.

V první řadě si seřaďme věci podle toho, jak často a kdy je používáme. "Snídaňové a svačinové" potraviny, jako zavařeniny, med, vločky, je vhodné vyčlenit od trvanlivých potravin, které používáme jen několikrát za měsíc. Do předních řad naskládejte potraviny, které používáte pravidelně, uprostřed ty, které přijdou na řadu jednou za čas, zcela dozadu pak dejte zásoby. 

Zařiďte si spíž. Kde a jak jí zařídit?
Share