Zdravá chůze s hůlkami

Rádi chodíte? A vyzkoušeli jste už i chodící hůlky anebo o nich už delší dobu přemýšlíte? Pokud rádi a často chodíte a hůlky ještě nemáte – už dávno jste je měli mít. Proč? Protože chůze s holemi je vydatnější, zdravější a dokáže rychleji zapracovat na vaší fyzické kondici.

ženy při nordic walking

Sport, kde se používají hole, se nazývá Nordic Walking. Přišel k nám již před lety z Finska a tento severský způsob chůze se rozšířil dále do Evropy a získává stále více na popularitě. Dokonce se v České republice stává i součástí lázeňských procedur, tak je „hůlková chůze“ zdravá pro naše tělo.

Jedná se o zcela nenáročný sport jak na vybavení, tak na používání. Alespoň z počátku. Abyste začali, potřebujete si zakoupit kvalitní hůlky – to bývá zpravidla větší výdaj, ale pokud si zakoupíte skutečně kvalitní hůlky, může to být váš pomocník na doživotí. Skutečně vybírejte dobře. Pouze kvalitní hole dokážou tlumit nárazy, dále vycházkovou, nejlépe odpruženou obuv, volné pohodlné oblečení, které po čase stejně vyměníte za prodyšné outdoorové materiály.  Protože čím více a déle budete chodit, zjistíte, že i oblečení by mělo být kvalitní, a hlavně vrstvené a splňovat tři základní podmínky pro pohyb v přírodě, a to: Prodyšnost, nepromokavost a tepelnou odolnost.
boty a hole

Z hůlek můžete vybírat ze dvou druhů, a to trekové a hole na Nordic Walking. Je dobré se poradit s odborníkem. Jedním z takových odborníků, kteří se tomuto sportu věnují roky je např. web škola chůze, kterou založila paní Kateřina, bývalá sportovní veslařka. Pravidelné kondiční lekce již začaly od 14. května, máte ještě šanci se přihlásit. Doporučuji radu profesionála, abyste si zbytečně nezatěžovali záda nesprávným pohybem, a naopak abyste spalovali kalorie tak jak máte a zvyšovali jste svoji fyzickou kondici. Při používání holí zapojujete až 90 % svalových skupin lidského těla, a navíc zapojujete i svaly, které při běžné chůzi zůstávají v klidu.

Previous post Co udělat pro více peněz?
Next post Užijte si dovolenou v Chorvatsku