Mýdlo vlastní výroby!


Pokud chcete vyrobit vlastní mýdlo domácí výroby a ještě čistě přírodní, opravdu vám nyní můžeme poradit.

Suroviny na výrobu mýdla můžete snadno sehnat právě na internetu. Další variantou samozřejmě jsou prodejny zdravé výživy a drogerie. Pokud chcete vyrábět mýdlo i pro děti a s dětmi, můžete sehnat i celé hotové mýdlové sady. Samozřejmě seženete i připravené mýdlové základy, které pak už jen dle sebe doladíte. A potom už budete zvládat výrobu sami, ze tří základních surovin, přičemž tedy ušetříte a budete vědět, v čem sebe či děti myjete!
levandule, mýdlo a ručníky.jpg

Jako první si pojďme říct, jaké jsou to ty tři základní suroviny:


1.      Oleje a tuky

Možná se teď ptáte, jaké tuky jsou vhodné. Mezi vhodné tuky patří tedy například:


·         Olivový olej


·         Kokosový tuk


·         Palmový tuk


·         Sádlo


·         Lůj


·         Avokádový olej


·         Ricinový olej


·         Olej ze sladkých mandlí

Doporučujeme vyzkoušet jednotlivé tuky a následně si podle vlastních zkušeností vybrat ten, který prospívá vaší pokožce.


2.      Rozpouštědla

Jako nejvhodnější rozpouštědlo používejte samozřejmě vodu. Ideální je voda destilovaná.


3.      Louh

Hydroxid sodný nebo také louh sodný je velmi silnou žíravinou a zdraví škodlivou látkou. Proto není vhodné při domácí výrobě z vlastních surovin mít u sebe děti. LOUH LEPTÁ! Vždy při práci s louhem postupujte tak, že louh sypete do vody, nikoli naopak. Uvolňuje totiž jedovaté páry!

A dále si můžete výrobu doplnit ještě o:


·         vůni


·         barvu


·         delší trvanlivost

Na výrobu si připravte potom toto náčiní:


·         2x hrnec (nerez, smalt)


·         váha


·         plastová odolná vařečka a tyčový mixer


·         teploměr kuchyňský


·         formy na vyrobené mýdlo


·         RUKAVICE

mýdlo, růže a olej.jpg
Postup:


1.      Jako první si tedy připravte všechny potřebné věci viz výše. Naměřte a odměřte si všechno předem, dle vybraného receptu.


2.      Odměřenou destilovanou vodu dejte do vhodné nerezové nádoby.


3.      Přesné množství louhu vsypte do nádoby s vodou a opatrně míchejte do naprostého rozpuštění.


4.      V jiném hrnci si v době rozpuštění louhu ve vodě rozpouštějte také odvážené tuky. Po jejich rozpuštění přidejte i tekuté.


5.      Při teplotě třicet stupňů pak pomalu lijte vodu s louhem do hrnce s rozpuštěnými oleji.


6.      Tuto směs musíte míchat. Použijte klidně tyčový mixér. Postupně, ale až po několika minutách, uvidíte, že vaše směs mění barvu a začne tuhnout a začne být krémovou.


7.      Dále směs vlijeme do připravených formiček


8.      Formy s mýdlem necháme minimálně dvacet čtyři hodin v teple. Ideálně je zabalte do peřin či dek. Teprve poté mýdlo vyklápějte a dle libosti ořízněte, ozdobte.


9.      Nechte v místnosti zrát až šest týdnů.

Mýdlo vlastní výroby!
Ohodnoťte příspěvek